Wednesday, June 1, 2011

Študentsko delo in Lektoriranje

Lektoriranje je storitev, ki naj bi jo opravljali strokovnjaki iz področja Slovenskega Jezika. To so Profesorji slovenščine in diplomirani slovenisti. Seveda pa lahko na trgu zasledite veliko ponude, ki jo ponujajo študentje z željo po zaslužku. 

Lektoriranje pri študentih je praviloma cenovno ugodneje vendar vam ne morejo izdati računa in potrdila o lektoriranju, kar pa večina fakultet ob oddaji diplomske, magistrske ali doktorske naloge, zahteva!
Študentsko delo ima nižjo dodano
vrednost pri lektoriranju

Študentsko delo je delo brez posledic in brez odgovarjanja za morebiti slabo opravljeno delo. Zato ne tvegajte in storitev lektoriranja zaupajte strokovnjakom, ki imajo ne le ustrezno izobrazbo ampak tudi izkušnje z slovničnim in slogovnim popravljanjem strokovnih besedil, kar večina zaključnih nalog je. Edino primerno študentsko delo na področju zaključevanja študija je Oblikovanje besedil.

Da strokovno lektoriranje ni bistveno dražje lahko preverite na povezavi Cenik Lektoriranja
Študentsko delo služi dvema namenoma na eni strani je to vir zaslužka za študente v času študija in na drugi strani služi za nabiranje izkušenj z različnimi deli povezanimi s študijem. Če namreč študent opravlja delo, ki ni povezano s študijem in ne služi za nabiranje izkušenj je plačan toliko kolikor ima urno postavko. V nasprotnem primeru pa je potrebno urni postavki prišteti še vrednost izkušenj, ki pa so neprecenljive. 
Podjetja, ki imajo v ekipi zaposlenih ljudi večino študentov, v takem primeru govorimo predvsem o gostinskih lokalih in pa manjših podjetjih. Delodajalci se za študentsko delovno silo odločajo predvsem zaradi nižjih stroškov, ki v delovno intenzivnih panogah. Nekateri delodajalci pa študentsko delovno silo uporabljajo z razlogom preizkušanja in nadalnjega zaposlovanja. 

Če se želi študent zavarovati pred neplačilom opravljenega dela mora delo opravljati preko študentskega servisa. Na trgu je kar nekaj študentskih servisov, kar pomeni da je posredovanje dela dobičkonosno.

2 comments:

sikoo7 said...

je treba delat ...

.. said...

Marsikateri študent slovenistike bi, za razliko od avtorja tega prispevka, vedel, da je v sledeči povedi ena vejica odveč:

Lektoriranje pri študentih je praviloma cenovno ugodneje vendar vam ne morejo izdati računa in potrdila o lektoriranju, kar pa večina fakultet ob oddaji diplomske, magistrske ali doktorske naloge, zahteva!

Toliko o zanesljivosti lektorjev z diplomo.